Waarom scheurt stucwerk
waarom scheurt stucwerk nou precies?
Gescheurd stucwerk, hoe kun je het voorkomen en hoe los je scheuren in stucwerk op?
Als stukadoors vinden we niets zo mooi als muren en plafonds die zijn afgewerkt met kwalitatief pleisterwerk of stucwerk. Toch kan het gebeuren dat stucwerk na verloop van tijd schuurt. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn.
Oorzaken van scheurvorming in stucwerk
Waarom scheurt stucwerk? Afhankelijk van of het gaat om scheuren in stuc of pleister in nieuwbouw of oudbouw, zijn er een aantal oorzaken te noemen:
- Bij nieuwbouwprojecten kan de ondergrond nog in de settelfase zijn. Beton en muren kunnen krimpen en uitzetten door droging en temperatuurschommelingen. Deze bewegingen kunnen scheuren veroorzaken in de nog niet volledig uitgeharde stuclaag.
Oude gebouwen hebben vaak weer te maken met een andere oorzaak waarom stucwerk scheurt. Slijtage is er daar een van. Maar ook hier speelt zetting en beweging vaak een rol. Dit kan zijn door veranderingen in de fundering.
Dit zorgt voor spanningen die scheuren in het stucwerk veroorzaken. Ook het toenemingen van trillingen, bijvoorbeeld wanneer er regelmatig zwaar verkeer door een eens zo rustige straat voorbij komt.
Kwaliteitsoorzaken waarom stucwerk scheurt
Stukadoorswerk is een vak. Wanneer de kwaliteit van het stucwerk of van de gekozen pleisters te wensen over laat, verhoogt dit het risico op scheurvorming. Voor een eerlijk antwoord op de vraag: ‘waarom scheurt stucwerk’ is het dus ook belangrijk om te kijken naar het geleverde werk.
Als de ondergrond niet goed is voorbereid of als de gebruikte producten niet goed hechten, kan dit leiden tot scheuren.
Dit kan gebeuren bij zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Daarnaast heeft stucwerk tijd nodig om te hechten en uit te harden. Stucwerk dat te snel droogt kan scheuren vertonen. Te snel drogen kan ontstaan bij tocht, directe zoninstraling, of een verkeerde mengverhouding van de stucmortel.
Grote temperatuurschommelingen in korte tijd en een snelle wisseling in luchtvochtigheid beïnvloeden de kwaliteit van stucwerk. Bij te hoge of te lage vochtigheid kunnen scheuren ontstaan door een onregelmatige uitharding. Bij nieuwbouw moet het beton volledig zijn uitgehard voordat stucwerk wordt aangebracht. In oude gebouwen is het belangrijk om oude stuclagen te verwijderen en te zorgen voor een goede hechting.
Dat kiezen voor kwaliteit van onderscheidend belang is, klinkt zo logisch. Toch gaat het bij stucwerk vaak mis omdat beknibbelt wordt op de kwaliteit. ‘Een mannetje voor stucwerk’ kan achteraf duurkoop blijken, wanneer het stucwerk scheurt. Het gebruik van hoogwaardige stucproducten en hechtmiddelen is belangrijk om scheurvorming te voorkomen. Maar niet alleen de kwaliteit van materialen speelt een rol.
- Ook de kwaliteiten van de stukadoor. Deze dient de juiste technieken toe te passen, afgestemd op het werk, de ruimte en de omstandigheden.
We krijgen vaak de vraag: ‘Waarom scheurt stucwerk’, gevolgd door de vraag hoe je gescheurd stucwerk kunt herstellen. Als er scheuren in stucwerk zijn ontstaan is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Dit verkleint de kans dat na reparatie, er nieuwe scheuren ontstaan.
Reparatie van stucwerk is werk voor de stukadoor. Dit is belangrijk om de schade zo goede en zo onzichtbaar mogelijk te herstellen. Kleine schade kan worden opgelost met een speciaal vulmiddel. Bij grote schade is een meer ingrijpende aanpak nodig. Dit kan betekenen dat het beschadigde stuk stucwerk volledig moet worden verwijderd en opnieuw moet worden aangebracht.
Oudere stuclagen van kalkpleister, zijn gevoeliger voor veroudering doordat ze minder elastisch zijn en minder hechting hebben dan de meest moderne pleisters. Bij verbouwing of renovatie van een ouder pand is het vaak nodig om stucwerk van compleet opnieuw uit te voeren. Van gladstuc wat zorgt voor een egale ondergrond tot sierstuc wordt dan opnieuw aangebracht.
- Mensen met een nieuwbouwhuis zijn vaak bang om direct stucwerk aan te laten brengen. Het risico op scheurvorming in nieuwbouwwoningen is groter omdat de onderliggende materialen, zoals beton en metselwerk, nog vocht bevatten dat langzaam verdampt.
Dit proces kan tot wel enkele jaren duren. Flexibele stucproducten of het aanbrengen van glasvezel of renovliesbehang of andere verstevigende materialen onder het stucwerk zorgen ervoor dat je ook in een nieuwbouw huis stucwerk kunt laten aanbrengen.
Of u nu te maken heeft met scheuren in een nieuw gebouw of in een bestaande woning, wij bieden op maatwerk oplossingen. Een team aan ervaren stukadoors staat voor u klaar voor kwaliteit in pleisterwerk, latex spuitwerk, spachtelputz, stucco en het aanbrengen renovlies.
Deel deze blog:
