Hoe stuc je een muur?
Hoe stuc je een muur?
Het pleisteren of stucen van een muur is een methode die ervoor zorgt dat muren een gladde afwerking te krijgen. Daarnaast speelt pleister een rol bij de vochtregulering in huis, en heeft het een geluiddempende werking. Naast glad stucwerk om ruwbouw mee af te werken, zorgt het aanbrengen van sierpleister voor een duurzame en decoratieve afwerking van de muur. Voor een perfect resultaat is het belangrijk dat stucwerk per wand in eenmaal wordt aangebracht en dat de pleister absoluut glad en gelijkmatig wordt aangebracht.
Dat klinkt als een werkje voor ervaren klussers en gespecialiseerde stukadoors. En laten we eerlijk zijn: voor het mooiste resultaat is het dat ook. Wil je toch zelf aan de slag, dan geven we je in dit blog: ‘hoe stuc je een muur?’ een aantal tips & trics.
Hoe stuc je een muur, de basis
Wat ga je stucen? Er is een verschil tussen ruw materiaal gladstukken (raapwerk) en sierstucwerk aanbrengen. Raapwerk is de vakterm voor een muur stucen die oneffenheden heeft. Bijvoorbeeld de badkamermuur waar de tegels vanaf zijn gehaald tijdens een renovatie. Maar het kan ook gaan om de eerste pleisterlaag om ruwbouw stenen af te werken. Raapwerk is het perfect glad en waterpas stucen van ruwe muren. Na deze laag is de muur klaar voor verdere afwerking met bijvoorbeeld tegels, behang, sierstuc of muurverf.
Zonder goede basis bereik je geen mooi eindresultaat. Investeer in een goede pleister en primer die passen bij het type stucwerk dat je gaat uitvoeren. Zorg daarnaast dat je de volgende stukadoorsmaterialen binnen handbereik hebt:
- Een kuip om de pleister in aan te maken
- Mixer om de pleister te mengen
- Pleisterlatten (de pro gebruikt deze niet persé, maar de latten kunnen nuttig zijn)
- Plamuurmessen om de pleister aan te brengen
- Spackmessen, spanen en/of een reilat om de pleister glad te trekken
- Een troffel of raapbord (een vlak bord om de pleister op te leggen)
- Een waterpas om het uitvlakken te controleren
- Een spons
Zelf een muur stucen vraagt op een vaste hand, geduld en precisie. Onthoud ook dat een stuclaag niet te dik mag zijn. Dikke stuclagen kunnen na het drogen barsten en de pleister kan gaan brokkelen. Wil je liever het stuken van je muur uitbesteden?
Neem contact op voor de mogelijkheden of bekijk hier onze
tarieven.
Hoe een muur stucen, aanbrengen van de pleister
Maak de muur schoon en zorg ervoor dat stof en eventuele vet- of en vochtvlekken verdwenen zijn. Wanneer de ondergrond sterk absorberend is, is de eerste laag een primer die de absorptie vermindert. Vergeet ook niet de grond af te dekken zodat deze schoon blijft. Ga je ook hoeken stucen, breng dan hoekbeschermers aan. Deze zorgen ervoor dat je ook in de hoeken mooi kunt stucen.
Maak de pleister aan volgens de verpakking en maak hoeveelheden aan die je binnen de verwerktijd ook kunt verwerken.
Bevestig met een onderlinge afstand van ongeveer 50 centimeter pleisterlatten op de wand. Neem latten die even dit zijn als de gewenste dikte van het pleisterwerk. Je gebruikt de pleisterlatten om met behulp van een ander lat (rei) de pleister glad te trekken.
Breng de pleister tussen de latten aan strijk de pleister met een reilat glad. Een muur stucen zonder pleisterlatten is werk voor ervaren stukadoors. Met een geoefende hand wordt vanuit de hoeken de pleister aangebracht op de muur en met een spackmes gladgestreken.
Na ongeveer een half uur kun je volgende fase starten: het opschuren van je stucwerk. Dit doe je door met een spons in ronddraaiende bewegingen de pleisterlaag te bewerken. Stucwerk schuren maakt de stuclaag klaar voor de eindafwerking, bijvoorbeeld het aanbrengen van sierstuc, latex of behang.
Wil je een professioneel inschakelen? Wij zijn een allround stukadoorsbedrijf voor alle voorkomende stucwerken.
Een muur stucen als een vakman
We kunnen het niet genoeg benadrukken: zelf een muur stucen vraagt om aandacht en geduld. Het is belangrijk dat alle stappen goed worden uitgevoerd, dat de hechting goed is door de ondergrond stof- en vetvrij te maken of door te werken met een primer. Ook moet de juiste droogtijd aangehouden worden en mag de stuclaag niet te dik. Een dikke laag droogt onregelmatig en dat zorgt voor scheurvorming.
Een muur stucen als een vakman? Dit gaat het best door het werk over te laten aan de vakman. Lijkt je zelf een muur stucen je toch te ingewikkeld, te tijdrovend of heb je geen zin in ‘vuile handen?’ De stukadoors van Stukadoorsbedrijf Hoog nemen het stucen van een muur graag van je over. Daarmee bespaar je jezelf tijd, energie en ben je verzekerd dat je muur vakkundig en met de best verkrijgbare pleisters superstak gestuct wordt. Wil je onze hulp inzetten voor jouw stucproject, neem dan contact met ons op voor meer informatie.
De mooiste weg naar een strak gestucte muur? Kies dan voor een stukadoor van
Stukadoorsbedrijf Hoog!
Deel deze blog:
