Blogopmaak

Prijsstijging bouwmaterialen [Waarom stijgen prijzen?]

Bouwmaterialen en prijsstijging

Bouwmaterialen en prijsstijgingen worden vandaag de dag vaak in één adem uitgesproken. We kennen sinds de komt van Covid-19 allemaal de leveranciersproblemen die zijn ontstaan als gevolg van een veranderende in- en export. De huidige brandhaarden in de wereld hebben het er niet beter op gemaakt. Wanneer u bouw of verbouw overweegt is het daarom logisch dat u wilt weten waar u aan toe bent op het gebied van bouwmaterialen en prijsstijgingen. 


  • Hoe stuc je een muur

    Hoe stuc je een muur

    Schrijf uw onderschrift hier
    Stucen, stucer, stuccen, stuken, stukken of stucken

Aanzienlijke bouwmaterialen prijsstijgingen

Momenteel zijn er al een aantal aanzienlijke prijsstijgingen voor bouwmaterialen geweest. Het betreft zo goed als alle bouwmaterialen. Met name de aankoop van bouwmaterialen zoals staal, hout en isolatiematerialen zijn er flink door getroffen. Waar komt de sterke bouwmaterialen prijsstijging vandaan? Een belangrijke reden is het stilleggen van de productiecapaciteiten van bouwmaterialen die wereldwijd verhandeld worden. Dit komt door de coronapandemie enerzijds en anderzijds door het niet snel genoeg (kunnen) opvoeren van de capaciteit. Ook vervoersproblematiek en de spanningen op de wereldmarkt als gevolg van de oorlog in de Oekraïne spelen flink mee.



Vraag naar meer informatie

Waarom zijn de prijzen voor bouwmaterialen zo gestegen? 

In het voorjaar van 2021 ontstond een groot tekort aan hout, waardoor de prijs van dit bouwmateriaal flink omhoog ging. Ook de prijzen voor staal, bijvoorbeeld wapeningsstaal voor beton is met meer dan 50% gestegen. Een belangrijkste reden voor deze prijsstijging zijn de hogere kosten voor energie die nodig is voor productie en vervoer. Ook bepaalde kunststoffen en isolatiemateriaal zijn steeds duurder geworden of tijdelijk niet meer leverbaar.


De reden dat prijzen voor bouwmaterialen zo enorm zijn gestegen ligt aan:


  • Capaciteitsproblemen door de coronapandemie
  • Stagnatie in de wereldhandel als gevolg van de coronapandemie
  • Logistieke problemen in de wereldhandel
  • Hoge energiekosten
  • Gestegen loonkosten


Wachten met (ver)bouw door bouwmaterialen prijsstijging of niet? 

Ook de komende tijd zal er rekening gehouden moeten worden met verdere prijsstijgingen. Door de aanhoudende problematiek zijn er nog altijd problemen op gebied van grondstoffen, menselijke capaciteit, productie en de logistiek. Wat te doen wanneer je wilt bouwen of je huis wilt verbouwen, een aanbouw wilt realiseren of de zolder wilt uitbouwen tot extra kamer? Is dit nu verstandig om bijvoorbeeld een stukadoor in te schakelen, of is het beter om te wachten?



Kennismaken?

Lastig te voorspellen 

Het antwoord is dat niemand de toekomst kan voorspellen. Of prijzen nog verder zullen stijgen hangt voor een groot deel af van de wereldhandel en wereldeconomie. Ook wanneer de materiaalkosten en energiekosten zouden dalen, blijven de stijgende loonkosten uiteraard gehandhaafd. Het is niet zo waarschijnlijk dat de prijzen binnen de bouwsector en voor schilders, stukadoors en andere vakmensen die werken in de bouwsector onder het niveau van vóór de coronapandemie komen.


Wanneer u stukadoorswerken nodig heeft, laat dan een vrijblijvende, maar goed gespecificeerde offerte opstellen. Met een dergelijke offerte kunt u zien hoe de kosten zijn opgebouwd en kunt u overwegen of de offerte fair en passend binnen uw budget is. Wij stellen een dergelijke offerte stukadoorwerken graag voor u op.


Offerte aanvragen
  • Stucen, stucer, stuccen, stuken, stukken of stucken

    Hoe stuc je een muur

    Schrijf uw onderschrift hier
    Stucen, stucer, stuccen, stuken, stukken of stucken

Stijgen de stukadoorsprijzen door een tekort aan materiaal?

De kosten voor bouwmaterialen zijn dankzij verschillende prijsstijgingen op een historisch hoog niveau. Het gaat daarbij om bouwmaterialen als hout, staal en minerale bouwmaterialen voor de complete bouwsector. De bouwmaterialen voor het stukadoorsbedrijf zijn natuurlijk niet gelijk aan de veelheid aan bouwmaterialen zoals bedoeld voor de gehele bouwsector.

Wel heeft het stukadoorsbedrijf te maken met bouwmaterialen prijsstijgingen zoals die gelden voor minerale grondstoffen. Hieronder valt o.a. gips. Binnen Europa zijn genoeg primaire grondstoffen als zand, grind en gips. Wel wordt winning en productie duurder door stijgende energiekosten.

 

Ook het stukadoorsbedrijf ontkomt er helaas niet aan om prijzen te verhogen als gevolg van materiaaltekort, stijgende energiekosten en stijgende arbeidskosten.


Prijsstijging voor het stukadoorsbedrijf? Kwaliteit wordt nog belangrijker!

Bij Stukadoorsbedrijf Hoog zullen we er alles aan doen om de prijsstijgingen voor onze klanten zo laag mogelijk te houden. Dit kunnen we realiseren door o.a. binnen ons bereik goed om te gaan met energie- en transportkosten en een zo scherp mogelijk inkoopbeleid. Waar we niet op bezuinigen is kwaliteit. We zijn ervan overtuigd dat, juist wanneer de prijzen stijgen, kwaliteit leveren belangrijker is dan ooit. We willen hoe dan ook onze opdrachtgevers, de best mogelijke kwaliteit kunnen bieden voor hun geld. Dit geldt voor zowel de particulieren projecten die wij uitvoeren, als onze stukadoorswerken binnen de (utiliteits)bouw.


Offerte stukadoorswerk

Stukadoorsbedrijf Hoog staat bekend om de hoge kwaliteit in stukadoorswerken. Pleisterwerk, sauzen, sierpleisterwerk of het aanbrengen van renovliesbehang wordt door ons uitgevoerd door nette, goed opgeleide vakmensen. Want ook, of juist wanneer het stukadoorsbedrijf door allerlei invloeden de prijzen zal moeten verhogen, wilt u degelijke kwaliteit! Geen werk van ‘een mannetje’. Van offerteaanvraag en schouw tot de eindoplevering leveren we net en hoogwaardig werk waarmee u waar krijgt voor u geld!

Wilt u ons vergelijken met andere stukadoorsbedrijven? Wij bieden u graag aansprekende referenties.


Ook kunt u contact met ons opnemen voor een vrijblijvende schouw of een faire, concurrerende offerte.

 

Kennismaken?

Deel deze blog:

Stucwerk scheurt bij kozijn
door Rini Petersen 29 apr., 2024
Stucwerk scheurt bij kozijn? Gescheurd pleister rondom ramen en deuren: oorzaak en de oplossing. Om verdere schade en onnodige reparatiekosten te voorkomen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen en de oorzaak van de scheurvorming te laten onderzoeken door een goed stukadoorsbedrijf.
professionele Stukadoor
door Rini Petersen 29 mrt., 2024
6 redenen om te kiezen voor een professionele stukadoor. Een goede stukadeur is ook een vakman die u graag over de vloer heeft en met plezier aanbeveelt aan anderen. Maar hoe kies je de beste, meest professionele stukadoor wanneer je gaat bouwen of verbouwen? Er zijn een aantal punten om op te letten.
Voorkom stof en rommel in uw huis tijdens het stucwerkproces
door Ellen Schrijver 23 feb., 2024
Hoe u kunt voorkomen dat stof en rommel uw huis binnenkomen tijdens het stucwerkproces. Meta: Hoe u kunt voorkomen dat stof en rommel uw huis binnenkomen tijdens het stucwerkproces. Zonder beschermende maatregelen kunnen stof en puin gemakkelijk in uw huis terechtkomen. Met een paar eenvoudige tips van professionele stukadoors, kun je de hoeveelheid stof minimaliseren.
Waterschade muur herstellen
door Rini Petersen 23 jan., 2024
Waterschade aan een muur herstellen door de stukadoor. Heeft een kapotte leiding of een andere lekkage het stucwerk van de muur beschadigd? Laat dit vakkundig repareren door het stukadoorsbedrijf. Wij helpen om muren na waterschade te herstellen. Neem voor alle informatie die u nodig heeft contact met ons op.
Stucwerk drogen zonder verwarming
door Rini Petersen 03 jan., 2024
Stucwerk drogen zonder verwarming, een goed idee of niet? Kun je stucwerk nu het beste met een bouwdroger laten opdrogen of niet? Wat droog je stucwerk in de winter, mag je een ruimte met nieuw stucwerk verwarmen en ventileren? En wanneer weet je of stucwerk droog is? Stukadoorsbedrijf Hoog geeft antwoord.
Stukadoor inhuren
door Rini Petersen 30 nov., 2023
Stukadoor inhuren: bel met Stukadoorsbedrijf Hoog voor advies, een vrijblijvende offerte of het inboeken van een afspraak voor het laten uitvoeren van stucwerk. Wilt u online informatie over het inhuren van een stukadoorsbedrijf. Huur ons in voor de beste stukadoor uit uw regio.
De voordelen van het gebruik van eco-vriendelijke stucmaterialen
door Rini Petersen 01 nov., 2023
Eco vriendelijke stucmaterialen, wat zijn dat en wat zijn de plussen? De voordelen van het gebruik van eco-vriendelijke stucmaterialen liggen op het eerste gezicht voor de hand: ze zijn veiliger, gezonder en milieuvriendelijker voor mens en het milieu. Hoe herken je eco-bewuste pleisters voor binnen en buiten en wat maakt ze anders?
Hoelang duurt het drogen van stucwerk
door Rini Petersen 29 sep., 2023
Hoelang duurt het drogen van stucwerk? Stuc en pleister heeft tijd nodig om te drogen. Te snel drogen gaat ten koste van de kwaliteit van je mooie stucwerk. Je loopt namelijk een groot risico op barsten of scheuren in de pleisterlaag. Wat de droogtijd is van stucwerk is afhankelijk van een aantal factoren.
Stucwerk repareren na lekkage
door Rini Petersen 04 sep., 2023
Stucwerk repareren na lekkage? Stucwerk repareren na lekkage of waterschade door optrekkend vocht, een gesprongen leiding of binnenkomend water vanuit het dak? . Afhankelijk van de grootte van de schade kan stucwerk na een lekkage op verschillende manieren onzichtbaar herstelt worden!
Voorstrijk op nieuw stucwerk
door Rini Petersen 30 jun., 2023
Voorstrijk op nieuw stucwerk: bij het starten van een nieuw stucwerkproject is het cruciaal om de juiste voorstrijk te kiezen. Correct aangebracht, verbetert voorstrijk de hechting, voorkomt het vochtproblemen en zorgt het voor een gelijkmatige droging van het stucwerk. Nieuwsgierig naar welke voorstrijk geschikt is en waarom het zo belangrijk is?
Laat meer zien
Share by: