Blogopmaak

Hoe kunt u bepalen of uw muur opnieuw gestuukt moet worden?

Hoe weet ik zeker dat mijn muur opnieuw gestuct moet worden?

Wanneer moet mijn muur opnieuw gestuct worden?’ Deze vraag krijgen we regelmatig te horen. Het antwoord op deze vraag is ook afhankelijk van het type stucwerk dat bedoeld wordt. Stucwerk is er grofweg in twee soorten te verdelen: gladstuc als basis wandafwerking en sierstuc. Beiden hebben een eigen functie, bestaan uit andere materiaalsoorten en hebben een eigen levensduur. In dit artikel gaan we in op de vraag hoe je herkent wanneer pleisterwerk of sierstucwerk aan vervanging toe is.


  • Hoe stuc je een muur

    Hoe stuc je een muur

    Schrijf uw onderschrift hier
    Stucen, stucer, stuccen, stuken, stukken of stucken

Advies voor het opnieuw stucen van de muren

Veranderende interieur: Als u uw interieur wilt veranderen, kan het verstandig zijn om uw stucwerk opnieuw te laten aanbrengen. Zo kunt u een geheel nieuwe look creëren.


Het is belangrijk om op te merken dat het opnieuw stucen van uw muur niet alleen esthetische redenen heeft, maar ook voor de gezondheid van uw huis. Beschadigd stucwerk kan leiden tot vochtproblemen, schimmel en andere problemen. Als u twijfels heeft over de staat van uw stucwerk, neem dan contact op met een professionele stukadoor voor advies.


Vraag naar meer informatie

Bepalen of uw muur opnieuw gestuukt moet worden, of niet?

Hoelang gaat stucwerk mee, en wanneer moet je opnieuw stucen?

Bij Stukadoorsbedrijf Hoog weten we dat het stucwerk in uw huis na verloop van tijd kan beschadigen of verouderen. Het is belangrijk om te weten wanneer het tijd is om uw muur opnieuw te laten stucen, zodat u kunt voorkomen dat het stucwerk verder achteruitgaat en uw huis er onverzorgd uit gaat zien. Hier zijn enkele dingen om op te letten:


  • Krassen en deuken: Als u krassen of deuken op uw stucwerk ziet, is het tijd om het opnieuw te laten stucen. Deze beschadigingen kunnen niet worden gerepareerd en zullen alleen maar erger worden als u ze niet laat aanpakken. Bij Stukadoorsbedrijf Hoog kunt u rekenen op een professionele aanpak om deze beschadigingen te verwijderen en uw muur weer als nieuw te maken.
  • Barstjes: Barstjes in uw stucwerk kunnen een teken zijn van beweging in de onderliggende structuur of van veroudering van het stucwerk zelf. Als u barstjes ziet, is het aan te raden om een professioneel te raadplegen, zoals bij Stukadoorsbedrijf Hoog, om te bepalen of het stucwerk opnieuw moet worden aangebracht. Onze experts zullen uw muur grondig inspecteren en u adviseren over de beste oplossing.
  • Verkleuringen: Als u verkleuringen op uw stucwerk ziet, kan dit worden veroorzaakt door vocht of schimmel. Dit moet worden aangepakt voordat u het stucwerk opnieuw laat aanbrengen. Bij Stukadoorsbedrijf Hoog hebben wij de kennis en ervaring om vochtproblemen op te lossen en uw muur weer als nieuw te maken.
  • Gebrek aan glans: Als uw stucwerk er dof uitziet, kan dit een teken zijn van veroudering. Bij het opnieuw stucen van de muur zal deze weer een mooie glans krijgen. Bij Stukadoorsbedrijf Hoog gebruiken wij alleen de beste materialen en technieken om uw muur een prachtige glans te geven.


Vraag naar meer informatie

Verschil glad stuc en sierstuc 

Om antwoord te geven hoe je zeker weet dat een muur opnieuw gestuct moet worden, moeten we eerst kijken naar de verschillende soorten stucwerk en hun functie. Gladstuc, kalkstuc of basis stucwerk heeft een andere functie dan sierstuc. Glad stucwerk wordt ook wel glad strijken genoemd. Het is bedoeld om, zoals de naam al aangeeft, muren glad te maken en oneffenheden netjes weg te werken. Dit werk van het stukadoorsbedrijf wordt gedaan als afwerking van ruwe wanden en plafonds na de bouw. De pleisterlaag kan worden aangebracht op steen, gasbeton en gipsplaten. Het heeft als functie het behangklaar opleveren van de wanden. Daarnaast heeft deze stuclaag die bestaat uit een kalkmengsel, een vochtregulerende werking. Glad stucwerk is de basis voor verdere afwerking met muurverf, behang of sierstuc.


Vraag naar meer informatie
  • Hoe stuc je een muur

    Hoe stuc je een muur

    Schrijf uw onderschrift hier
    Stucen, stucer, stuccen, stuken, stukken of stucken

Muur opnieuw gestuct in oudere woning

In oudere woning is de kwaliteit van glad stucwerk vaak bedroevend. Een overvloed aan boorgaten, spijkergaten, vocht- en schimmelplekken en afbrokkelend stucwerk zijn eerder regel dan uitzondering. Wanneer je behang loshaalt in oudere woningen kan het pleisterwerk meekomen. Pleisterwerk dat bij de bodem loslaat is een teken van optrekkend vocht dat de pleisterlaag heeft aangetast. Is vocht het probleem dan zal er eerst een waterkerende laag moeten worden aangebracht op het probleem duurzaam op te lossen.



Vraag naar meer informatie

Ouderwetse sierstuc verwijderen

Gaat het om sierstucwerk dan gelden er inmiddels andere trends dan enige jaren geleden. In oudere woningen kan nog grof sierstucwerk (Granol) aanwezig zijn. Hoewel Granol onder de retro-trend een kleine comeback maakt, vinden we al te grof stucwerk vandaag de dag niet mooi meer. Granol weer glad maken kan door het weg te schuren. Dit is tijdrovend en levert veel stof op. Stukadoorsbedrijf Hoog kan oude granol ook opnieuw stucen. De muur wordt dus opnieuw gestuct, over het Granol heen. Beschadigingen worden meteen mooi weggewerkt, en de muur is weer mooi glad.


Vraag naar meer informatie
  • muur opnieuw gestuct

    Hoe stuc je een muur

    Schrijf uw onderschrift hier
    Stucen, stucer, stuccen, stuken, stukken of stucken

Bij een oude woning weet u dat de muur opnieuw gestuct moet worden als: 

  • Het stucwerk scheuren vertoont
  • Vocht en/of schimmel het stucwerk hebben aangetast
  • De pleisterlaag beschadigd is en afbrokkelt door boorgaten en andere beschadigingen
  • Na renovatiewerk, een uitbouw of aanbouw


Muur opnieuw gestuct bij een nieuwe woning


Het komt zelden voor dat bij een nieuwbouwwoning een muur opnieuw gestuct moet worden. Het kan wel voorkomen dat een muur bijgewerkt moet worden als gevolg van scheurvorming. Bij nieuwe woningen zijn de meest voorkomende reden om een muur opnieuw te laten stucen:


  • Herstelwerk na bouwfouten zoals scheurvorming of na lekkages
  • Renovatie of aanbouw



Vraag naar meer informatie

Nieuwbouwhuizen stucen

Kun je een nieuwbouwwoning nu beter wel of niet laten stucen? Is sierstuc wel geschikt voor nieuwbouw of heb je dan binnen de korstte keren scheuren in je mooie stucwerk? Het klopt dat nieuwbouw woningen gevoelig zijn voor scheurvorming in zowel glad als sierstucwerk. Dit komt omdat de woning zich nog moet gaan zetten. Ook zit er in wanden en vloeren van nieuwbouwwoningen nog veel vocht. Wanneer dit (te) snel verdampt, kan dit tot scheurvorming in de wanden leiden.


De muren van nieuwbouwhuizen hebben bijna altijd buitenwanden van beton en binnenmuren van gibo blokken of steen. Beiden kunnen veel water opnemen. Door de woning na oplevering langzaam op te warmen – neem daar dagen of weken de tijd voor- zal het vocht geleidelijk aan verdwijnen en wordt het risico op scheurvorming geminimaliseerd.


Vraag naar meer informatie

Muur opnieuw gestuct of renovlies?

Een andere oplossing om wanden in nieuwbouwwoningen mooi af te werken is het aanbrengen van muurverf, direct over het glad stucwerk. Deze pleisterlaag is bij eventuele scheurvorming snel te repareren. Ook kun je kiezen voor renovlies behang als afwerking. Renovlies wordt vaak scheuroverbruggend genoemd. Het kan worden toegepast om kleine oneffenheden en scheurtjes in oud pleisterwerk glad weg te werken. Voor het mooiste resultaat moet de muur geschuurd worden, want renovlies verdoezeld geen uitsteeksel. Bij nieuwbouwwoningen beschermt renovlies glad pleisterwerk omdat het schokbestendig is waardoor het krassen en putten kan voorkomen.


Na verloop van tijd, wanneer de wanden zich hebben gezet, en het teveel aan vocht uit de wanden, vloeren en plafonds is, kan voor sierstuc als spachtelputz of een sierpleister als Stucco op de muren gekozen worden.


Wilt u weten wat uw beste opties zijn op gebied van stucwerk? Stukadoorsbedrijf Hoog is een van de betere stukadoorsbedrijven voor de regio Den Haag en de provincie Zuid-Holland. We staan voor ons vak en dat zie je! Niet alleen direct na de oplevering, maar ook nog jaren daarna.


Vraag naar meer informatie

Deel deze blog:

Stucwerk scheurt bij kozijn
door Rini Petersen 29 apr., 2024
Stucwerk scheurt bij kozijn? Gescheurd pleister rondom ramen en deuren: oorzaak en de oplossing. Om verdere schade en onnodige reparatiekosten te voorkomen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen en de oorzaak van de scheurvorming te laten onderzoeken door een goed stukadoorsbedrijf.
professionele Stukadoor
door Rini Petersen 29 mrt., 2024
6 redenen om te kiezen voor een professionele stukadoor. Een goede stukadeur is ook een vakman die u graag over de vloer heeft en met plezier aanbeveelt aan anderen. Maar hoe kies je de beste, meest professionele stukadoor wanneer je gaat bouwen of verbouwen? Er zijn een aantal punten om op te letten.
Voorkom stof en rommel in uw huis tijdens het stucwerkproces
door Ellen Schrijver 23 feb., 2024
Hoe u kunt voorkomen dat stof en rommel uw huis binnenkomen tijdens het stucwerkproces. Meta: Hoe u kunt voorkomen dat stof en rommel uw huis binnenkomen tijdens het stucwerkproces. Zonder beschermende maatregelen kunnen stof en puin gemakkelijk in uw huis terechtkomen. Met een paar eenvoudige tips van professionele stukadoors, kun je de hoeveelheid stof minimaliseren.
Waterschade muur herstellen
door Rini Petersen 23 jan., 2024
Waterschade aan een muur herstellen door de stukadoor. Heeft een kapotte leiding of een andere lekkage het stucwerk van de muur beschadigd? Laat dit vakkundig repareren door het stukadoorsbedrijf. Wij helpen om muren na waterschade te herstellen. Neem voor alle informatie die u nodig heeft contact met ons op.
Stucwerk drogen zonder verwarming
door Rini Petersen 03 jan., 2024
Stucwerk drogen zonder verwarming, een goed idee of niet? Kun je stucwerk nu het beste met een bouwdroger laten opdrogen of niet? Wat droog je stucwerk in de winter, mag je een ruimte met nieuw stucwerk verwarmen en ventileren? En wanneer weet je of stucwerk droog is? Stukadoorsbedrijf Hoog geeft antwoord.
Stukadoor inhuren
door Rini Petersen 30 nov., 2023
Stukadoor inhuren: bel met Stukadoorsbedrijf Hoog voor advies, een vrijblijvende offerte of het inboeken van een afspraak voor het laten uitvoeren van stucwerk. Wilt u online informatie over het inhuren van een stukadoorsbedrijf. Huur ons in voor de beste stukadoor uit uw regio.
De voordelen van het gebruik van eco-vriendelijke stucmaterialen
door Rini Petersen 01 nov., 2023
Eco vriendelijke stucmaterialen, wat zijn dat en wat zijn de plussen? De voordelen van het gebruik van eco-vriendelijke stucmaterialen liggen op het eerste gezicht voor de hand: ze zijn veiliger, gezonder en milieuvriendelijker voor mens en het milieu. Hoe herken je eco-bewuste pleisters voor binnen en buiten en wat maakt ze anders?
Hoelang duurt het drogen van stucwerk
door Rini Petersen 29 sep., 2023
Hoelang duurt het drogen van stucwerk? Stuc en pleister heeft tijd nodig om te drogen. Te snel drogen gaat ten koste van de kwaliteit van je mooie stucwerk. Je loopt namelijk een groot risico op barsten of scheuren in de pleisterlaag. Wat de droogtijd is van stucwerk is afhankelijk van een aantal factoren.
Stucwerk repareren na lekkage
door Rini Petersen 04 sep., 2023
Stucwerk repareren na lekkage? Stucwerk repareren na lekkage of waterschade door optrekkend vocht, een gesprongen leiding of binnenkomend water vanuit het dak? . Afhankelijk van de grootte van de schade kan stucwerk na een lekkage op verschillende manieren onzichtbaar herstelt worden!
Voorstrijk op nieuw stucwerk
door Rini Petersen 30 jun., 2023
Voorstrijk op nieuw stucwerk: bij het starten van een nieuw stucwerkproject is het cruciaal om de juiste voorstrijk te kiezen. Correct aangebracht, verbetert voorstrijk de hechting, voorkomt het vochtproblemen en zorgt het voor een gelijkmatige droging van het stucwerk. Nieuwsgierig naar welke voorstrijk geschikt is en waarom het zo belangrijk is?
Laat meer zien
Share by: