Hoe kunt u bepalen of uw muur opnieuw gestuukt moet worden?
Hoe weet ik zeker dat mijn muur opnieuw gestuct moet worden?
‘Wanneer moet mijn muur opnieuw gestuct worden?’ Deze vraag krijgen we regelmatig te horen. Het antwoord op deze vraag is ook afhankelijk van het type stucwerk dat bedoeld wordt. Stucwerk is er grofweg in twee soorten te verdelen: gladstuc als basis wandafwerking en sierstuc. Beiden hebben een eigen functie, bestaan uit andere materiaalsoorten en hebben een eigen levensduur. In dit artikel gaan we in op de vraag hoe je herkent wanneer pleisterwerk of sierstucwerk aan vervanging toe is.
Advies voor het opnieuw stucen van de muren
Veranderende interieur: Als u uw interieur wilt veranderen, kan het verstandig zijn om uw stucwerk opnieuw te laten aanbrengen. Zo kunt u een geheel nieuwe look creëren.
Het is belangrijk om op te merken dat het opnieuw stucen van uw muur niet alleen esthetische redenen heeft, maar ook voor de gezondheid van uw huis. Beschadigd stucwerk kan leiden tot vochtproblemen, schimmel en andere problemen. Als u twijfels heeft over de staat van uw stucwerk, neem dan contact op met een professionele stukadoor voor advies.
Bepalen of uw muur opnieuw gestuukt moet worden, of niet?
Hoelang gaat stucwerk mee, en wanneer moet je opnieuw stucen?
Bij Stukadoorsbedrijf Hoog weten we dat het stucwerk in uw huis na verloop van tijd kan beschadigen of verouderen. Het is belangrijk om te weten wanneer het tijd is om uw muur opnieuw te laten stucen, zodat u kunt voorkomen dat het stucwerk verder achteruitgaat en uw huis er onverzorgd uit gaat zien. Hier zijn enkele dingen om op te letten:
- Krassen en deuken: Als u krassen of deuken op uw stucwerk ziet, is het tijd om het opnieuw te laten stucen. Deze beschadigingen kunnen niet worden gerepareerd en zullen alleen maar erger worden als u ze niet laat aanpakken. Bij Stukadoorsbedrijf Hoog kunt u rekenen op een professionele aanpak om deze beschadigingen te verwijderen en uw muur weer als nieuw te maken.
- Barstjes: Barstjes in uw stucwerk kunnen een teken zijn van beweging in de onderliggende structuur of van veroudering van het stucwerk zelf. Als u barstjes ziet, is het aan te raden om een professioneel te raadplegen, zoals bij Stukadoorsbedrijf Hoog, om te bepalen of het stucwerk opnieuw moet worden aangebracht. Onze experts zullen uw muur grondig inspecteren en u adviseren over de beste oplossing.
- Verkleuringen: Als u verkleuringen op uw stucwerk ziet, kan dit worden veroorzaakt door vocht of schimmel. Dit moet worden aangepakt voordat u het stucwerk opnieuw laat aanbrengen. Bij Stukadoorsbedrijf Hoog hebben wij de kennis en ervaring om vochtproblemen op te lossen en uw muur weer als nieuw te maken.
- Gebrek aan glans: Als uw stucwerk er dof uitziet, kan dit een teken zijn van veroudering. Bij het opnieuw stucen van de muur zal deze weer een mooie glans krijgen. Bij Stukadoorsbedrijf Hoog gebruiken wij alleen de beste materialen en technieken om uw muur een prachtige glans te geven.
Verschil glad stuc en sierstuc
Om antwoord te geven hoe je zeker weet dat een muur opnieuw gestuct moet worden, moeten we eerst kijken naar de verschillende soorten stucwerk en hun functie. Gladstuc, kalkstuc of basis stucwerk heeft een andere functie dan sierstuc. Glad stucwerk wordt ook wel glad strijken genoemd. Het is bedoeld om, zoals de naam al aangeeft, muren glad te maken en oneffenheden netjes weg te werken. Dit werk van het stukadoorsbedrijf wordt gedaan als afwerking van ruwe wanden en plafonds na de bouw. De pleisterlaag kan worden aangebracht op steen, gasbeton en gipsplaten. Het heeft als functie het behangklaar opleveren van de wanden. Daarnaast heeft deze stuclaag die bestaat uit een kalkmengsel, een vochtregulerende werking. Glad stucwerk is de basis voor verdere afwerking met muurverf, behang of sierstuc.
Muur opnieuw gestuct in oudere woning
In oudere woning is de kwaliteit van glad stucwerk vaak bedroevend. Een overvloed aan boorgaten, spijkergaten, vocht- en schimmelplekken en afbrokkelend stucwerk zijn eerder regel dan uitzondering. Wanneer je behang loshaalt in oudere woningen kan het pleisterwerk meekomen. Pleisterwerk dat bij de bodem loslaat is een teken van optrekkend vocht dat de pleisterlaag heeft aangetast. Is vocht het probleem dan zal er eerst een waterkerende laag moeten worden aangebracht op het probleem duurzaam op te lossen.

Ouderwetse sierstuc verwijderen
Gaat het om sierstucwerk dan gelden er inmiddels andere trends dan enige jaren geleden. In oudere woningen kan nog grof sierstucwerk (Granol) aanwezig zijn. Hoewel Granol onder de retro-trend een kleine comeback maakt, vinden we al te grof stucwerk vandaag de dag niet mooi meer. Granol weer glad maken kan door het weg te schuren. Dit is tijdrovend en levert veel stof op. Stukadoorsbedrijf Hoog kan oude granol ook opnieuw stucen. De muur wordt dus opnieuw gestuct, over het Granol heen. Beschadigingen worden meteen mooi weggewerkt, en de muur is weer mooi glad.
Bij een oude woning weet u dat de muur opnieuw gestuct moet worden als:
- Het stucwerk scheuren vertoont
- Vocht en/of schimmel het stucwerk hebben aangetast
- De pleisterlaag beschadigd is en afbrokkelt door boorgaten en andere beschadigingen
- Na renovatiewerk, een uitbouw of aanbouw
Muur opnieuw gestuct bij een nieuwe woning
Het komt zelden voor dat bij een nieuwbouwwoning een muur opnieuw gestuct moet worden. Het kan wel voorkomen dat een muur bijgewerkt moet worden als gevolg van scheurvorming. Bij nieuwe woningen zijn de meest voorkomende reden om een muur opnieuw te laten stucen:
- Herstelwerk na bouwfouten zoals scheurvorming of na lekkages
- Renovatie of aanbouw

Nieuwbouwhuizen stucen
Kun je een nieuwbouwwoning nu beter wel of niet laten stucen? Is sierstuc wel geschikt voor nieuwbouw of heb je dan binnen de korstte keren scheuren in je mooie stucwerk? Het klopt dat nieuwbouw woningen gevoelig zijn voor scheurvorming in zowel glad als sierstucwerk. Dit komt omdat de woning zich nog moet gaan zetten. Ook zit er in wanden en vloeren van nieuwbouwwoningen nog veel vocht. Wanneer dit (te) snel verdampt, kan dit tot scheurvorming in de wanden leiden.
De muren van nieuwbouwhuizen hebben bijna altijd buitenwanden van beton en binnenmuren van gibo blokken of steen. Beiden kunnen veel water opnemen. Door de woning na oplevering langzaam op te warmen – neem daar dagen of weken de tijd voor- zal het vocht geleidelijk aan verdwijnen en wordt het risico op scheurvorming geminimaliseerd.
Muur opnieuw gestuct of renovlies?
Een andere oplossing om wanden in nieuwbouwwoningen mooi af te werken is het aanbrengen van muurverf, direct over het glad stucwerk. Deze pleisterlaag is bij eventuele scheurvorming snel te repareren. Ook kun je kiezen voor renovlies behang als afwerking. Renovlies wordt vaak scheuroverbruggend genoemd. Het kan worden toegepast om kleine oneffenheden en scheurtjes in oud pleisterwerk glad weg te werken. Voor het mooiste resultaat moet de muur geschuurd worden, want renovlies verdoezeld geen uitsteeksel. Bij nieuwbouwwoningen beschermt renovlies glad pleisterwerk omdat het schokbestendig is waardoor het krassen en putten kan voorkomen.
Na verloop van tijd, wanneer de wanden zich hebben gezet, en het teveel aan vocht uit de wanden, vloeren en plafonds is, kan voor sierstuc als spachtelputz of een sierpleister als Stucco op de muren gekozen worden.
Wilt u weten wat uw beste opties zijn op gebied van stucwerk? Stukadoorsbedrijf Hoog is een van de betere stukadoorsbedrijven voor de regio Den Haag en de provincie Zuid-Holland. We staan voor ons vak en dat zie je! Niet alleen direct na de oplevering, maar ook nog jaren daarna.
Deel deze blog:
